Παρασκευή

P-38 : Ο απόλυτος κυρίαρχος των αιθέρων της LM και προκάτοχος των F-35 και F-22 - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟΣε αντίθεση με τα περισσότερα αεροπλάνα που σχεδιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, το P-38 Lightning της Lockheed είχε ένα ιδιόμορφο και πρωτοποριακό σχεδιασμό που έμεινε χαρακτηριστικά στη μνήμη τόσο των πιλότων που είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν μέσα σε αυτό όσο και των εχθρών.

Το P-38 είναι το μοναδικό αεροπλάνο που επιχείρησε σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αφού συνδύαζε μεγάλη ταχύτητα, ικανότητα πτήσης σε μεγάλο υψόμετρο, μεγάλη δύναμη πυρός και επιχειρησιακή εμβέλεια.

Στην πραγματικότητα, το P-38 ήταν το πρώτο μαχητικό με σύστημα προσγείωσης "τρικύκλου", δηλαδή με τροχούς τοποθετημένους στη μύτη του αεροσκάφους και δύο κινητήρες που δεν βρίσκονταν στο πίσω μέρος της ατράκτου. Αυτό επέτρεψε στο σκάφος να απογειώνεται και να προσγειώνεται με την ουρά του τόσο ψηλά όσο η μύτη του, κάτι το οποίο υποστήριζαν και οι χαρακτηριστικοί βραχίονες του.